29 nov


Så här blev gaddarna, gjordes för ungefär en månad sen. Stjärnan står för första barnet.

SkallerPär x 2. Lite mysigt häng för både mamma o bebis idag efter gympan.


Julstämning med ljusstöpning e helgen. Helmysigt!


10-års jubileum

Imon, den 26 nov, är det exakt 10 år sedan Andreas kom hem till mitt flickrum en kväll o hånglades i min soffa. Tiden har gått grymt fort, det känns inte som 10 år kan jag säga, vi båda gick på gymnasiet då. Undrar när han har tänkt fria...

25 nov

Igår, Onsdag, var de mammagympa på Friskis me våra nya kära vänner Cissi o Viggo. Vi var redan uppvärmda när vi kom dit då vi kämpat me barnvagnarna i snöstormen, de går inte köra barnvagnen genom snödrivorna om man inte tar rejält med sats. Edvin va så snäll o glad under passet så mamma Frida kunde gympa på för fullt. Efter dusch dags för lunch för både mor o son, riktigt goda sallader har de som man kan beställa innan passet. Innan de bar av hemåt var vi på Intersport en sväng o inhandlade ett par randiga blå små badbyxor till lillkillen, vi ska ju börja på babysim i januari o han vill ju inte gå med rumpan bar.

I Tisdags var vi ju i Ullared, en del julklappar blev de inhandlat o Andreas tjafsade me en tant som ställt sin vagn mitt i en av gångarna, roligt. De va inte de bästa värderförhållanden att köra bil i, ditvägen gick hyfsad men hemvägen gick i 55 km/h, de va riktgit dåliga vägar o en massa olyckor. Vi tog en omväg för att slippa stå i kö. Kändes som om vi aldrig skulle komma hem, hemresan tog nästan dubbelt så lång tid som ditresan. O Edvin va trött på sin bilstol o skrek som en galning, mamma Frida kunde inte hålla emot för tårarna. Undra hur länge mammanerverna ska spöka.

Idag har lamporna i fönstren bytts ut mot ljusstakar o julstjärnor. Att första advent e redan på söndag känns overkligt. Men med all snö som kommit borde man ju fått lie mer julstämning. I helgen blir det ljusstöpning, ser fram emot detta, har aldrig gjort det tidigare.

Imon e pappa Andreas ledig från jobbet. Även Viggos pappa o Cissis man Pär e ledig. Vi tänkte dra med dem till öppna förskolan så de får se hur de e, vi tänkte även de kunde passa på o bekanta sig lite me varann.

I natt sov vi i nytvättade sängkläder, underbart. De va både kräk, bröstmjölk o kiss på de gamla lakanet där jag sov. Inte så najs kanske, men man står ut med det mesta nu för tiden.



Edvin i sin nya sparkdräkt.

22 nov

I morses va de snökaos i Jönköping. Vid 07 när jag var uppe o bytte Edvins nerbajsade blöja o pyamas var de snöflingor stora som pingisbollar som singlade ner utanför fönstret. De såg riktigt mysigt ut me allt de vita, tur man inte satt i bilen ute på nån väg nånstans, man såg inte många meter framför sej. Mammagympan som vi hade planerat o gå på blev de därmed inget av, men på onsdag så...

Istället för gympa blev de fikamys hos våra nya poolare mamma Cecilia o hennes lille Viggo uppe i Gräshagen. De va de smarrigaste bullarna jag käkat på länge, jag ska sno receptet o kanske baka dem me min lilla mamma om två helger när va ska dit. Riktigt najs lägenhet hade de me, jag vill me ha nåt eget så man kan satsa lite pengar o få i ordning som man vill, tyvärr lär de dröja ett tag till innan vi kan börja bygga vårt hus. Tomter på rätt ställe kommer ju inte direkt me posten tyvärr.

Imon bär det av till Ullared, pappa Andreas ska oxå följa med, han längtar så till shoppingparadiset... Farmor Annica har tagit ledigt från jobbet för att följa med som barnvakt. Inte dumt alls. Hon ska dock inte handla nåt (har hon sagt) eftersom hon var där i lördags, de tror jag när jag ser det, hehe.

Nu ska mamma Frida göra sej en stor kopp te, till Edvin blir de kroppstempererad bröstmjölk serverad med några små ludd från amningsinläggen. Smaskens!

Pyssel


Så här blev slutprodukten av gipsavgjutningarna vi gjorde på öppna förskolan

19 nov


Tacco o idolmys me tjejerna

Sandra busas me mej

20 nov

En helmysig dag med mormor. Först lite strosande bland knallarna på Västra torget. Sen lussebullssbak till första advent å så har vi grejat med fotojulkort. Resultatet kommer med posten så småningom :)

Efter en händelserik dag sitter mamma Frida å mormor Lisbeth lagom trötta i soffan o myser. Edvin äter. Rätt som de e lägger han av en brakare så de vibrerar i hela soffan. Både mamma å jag flyger upp med ett ryck. Konstigt att en liten skrutt kan skrämma två vuxna människor så lätt.

Nu ligger lille Edvin o sover så snällt i sin lejonpyamas. Han är fantastisk!

 
                                                                                         


Mums!

Edvin tjurade lite i sin nya tomtedräkt

Förlossningsberättelse

Kl 02.15 den 27 augusti vaknar jag av en krampliknande känsla i magen. Det släpper ganska snabbt så jag somnar om. 20 minuter senare vaknar jag av samma sak, det känns som knivar i magen. Jag undrar vad det är, bebisen ska ju inte komma förrän om tre veckor eller ännu längre.

Jag e helt säker på att jag ska gå några veckor över tiden så jag blir lite småorolig o funderar på om något är fel. Jag kliver upp, sätter mig vid laptopen o börjar googla förvärkar. Det onda i magen blir värre o kommer tätare, jag börjar inse att bebisen e på gång.

Jag värmer vetekudden o ligger med den på magen en stund i soffan men när nästa värk kommer slänger jag mig över en av barstolarna för att lindra det onda, det hjälper ytterst lite. Jag rotar i medicinlådan o slänger i mig ett par värktabletter.
  

Värkarna kommer o går, kl 05 är värkarna regelbundna o kommer var femte minut. Jag går och väcker Andreas vid 05.45 när hans klocka ska ringa. När jag berättar att jag tror att vår bebis vill ut, ler han, flyger upp ur sängen o studsar yrvaket omkring i lägenheten. Jag packar bb-väskan.


Jag har nu ca 3 minuter mellan värkarna. Andreas vill att vi ringer förlossningen, han lyckas övertala mig. Hans oro är anledningen till att jag låtit honom sova. Barnmorskan råder oss att komma in. Jag petar i mig lite frukost, vi skrattar och jag kvider om vartannat, tänk att vårt fösta barn verkligen ska komma snart.

Kl 07 är vi på förlossningen. Vi får komma in på ett behandlingsrum för CTG övervakning. Jag blir undersökt och påklädd nätbyxor, megablöja och blå patientskjorta. Hot mama! Jag är dock bara öppen 2 cm men får stanna eftersom jag anses vara riskpatient pga min diabetes.

Vi kommer in på en förlossningssal, jag försöker vila så gott det går. Vi får en snabb genomgång på hur jag ska andas igenom värkarna då vi inte hunnit gå andning/avslappningskursen än. De sätter nål och jag får dropp.

Vid 09 börjar jag med lustgas. Jag tycker den luktar illa och känner mig illamående men efter ett tag är den som för många andra, min bästa vän.
Kl 10 undersöks jag igen och har då öppnat mig 4 cm. Andreas har fått ansvaret att ta blodsocker varje halvtimma o sköter det galant, han är en klippa.

Kl 12 är jag öppen 6 cm och smärtan strålar nu ut i ryggen och blir värre för varje värk. Jag vänder och vrider, Andreas masserar och vi försöker med alla möjliga olika ställningar för att lindra smärtan i ryggen men inget hjälper, inte ens lustgasen, fast att jag känner mig helt väck av den.

Jag får lite smått panik och ber därför om ytterligare smärtlindring. De erbjuder sterila kvaddlar men jag avstår. De kallar in narkosläkare för att lägga epiduralbedövning. Andreas går ut för att slippa svimma. Kl 13.30 har jag fått bedövningen och smärtan avtar mer och mer. Åå vilken lättnad.


Jag undersöks igen och har nu öppnat mig 8 cm, de säger att hinnblåsan buktar ordentligt. Barnmorskan hinner knappt bli färdig innan vattnet forsar ur mig och ut på golvet, hon får hoppa bakåt för att slippa få det på sig har Andreas berättat i efterhand. Smärtan ändrar genast karaktär, nu börjar det trycka på neråt. En elektrod fästs på bebisens huvud för att kunna följa hjärtslagen.


Kl 15.15 är jag fullt öppen men huvudet står en bit upp och måste sjunka ned i bäckenbotten innan jag får börja krysta. Barnmorskan råder mig att försöka komma upp och röra lite på mig. Jag tar mig upp i stående med hjälp av Andreas och gåbordet och tar mig stapplandes ut till toaletten. Det trycker på mer och mer och jag känner mig helt slut, jag tar mig tillbaka till sängen och lägger mig igen. Blåsan tappas eftersom jag inte kunnat kissa.


Ny undersökning strax efter kl 16 visar att huvudet inte har trängt ner tillräckligt än. Jag suckar och blir näst intill förbannad, hur långt e de kvar, jag är så trött, jag orkar inte mer.


Nu får jag ställa mig på knä och hänga över ryggstödet på sängen för att utnyttja tyngdlagen och hjälpa bebisen lite på traven. Lustgasen har jag i högsta hugg, jag blir smått hysterisk då den åker ner i golvet när jag slumrar till mellan värkarna.


Vid varje värk känns det som om bebisen ska komma ut, de trycker på som bara den, de vill att jag ska hålla emot , men det går inte, hur gör man?  Vi ringer på barnmorskan, valrossen får hjälp med att komma över i liggande ställning igen och det förbereds för ny undersökning. Precis när bm ska börja säger hon; -jag ser huvudet!  Åå, va glad jag blev, snart är det över, snart har vi miraklet hos oss.


Jag krystar ordentligt tre gånger, hela Ryhov lär ha hört mig så högt som jag skrek. Kl 17.31 kom Edvin ut med ett märkligt plaskande ljud. Det gjorde så galet ont att jag bara låg och kved några minuter innan jag kunde öppna ögonen och titta på underverket. Jag hör Andreas i glädjetårar; Frida, titta på vår son! Jag fick upp Edvin på bröstet och kände mig helt plötsligt lyckligast i hela världen. Det var overkligt.


12 nov


Edvin o hans poolare Viggo på öppna förskolan

Två små skalliga farbröder

Gos på amningskudden. Schyyyy... Väck inte pappa!

Lite att växa i :)


4 nov

Idag har Edvin och jag varit på babymassage, såå mysigt. Under timmen kissade han på mamma tre gånger o la av en riktig brakare. Han njöt av beröringen o nu har han sovit hela eftermiddagen o e helt slut, man vet ju själv hur avslappnad och slö man blir efter något sådant.

Igår var vi på läkarbesök på BVC. Allt va som de skulle, han växer galet fort. Nu väger han 4914 g o e 57 cm lång. Jag börjar undra om han hinner använda slut på alla blöjorna jag har köpt innan de blir för små. När ssk Inga-Maj skulle mäta Edvins huvud upptäckte hon efter en stund att de blev väligt blött o varmt på magen, Edvin verkar älskar att tömma sin blåsa när han e bar om rumpan.

Efter BVC gick vi raka vägen till mammagympan på friskis & svettis. Underbart att kunna röra på sig tillsammans med sin bebis. Edvin är bland de minsta. Många bebisar kryper o ålar omkring så mammorna har fullt upp me o jaga dem. Mot slutet av passet gnäller de flesta barn, så lite annorlunda gympa blir de ju mot vad man e van vid, men de e bara skoj. Edvin låg mest o tittade på allt o alla, han verkade tycka de va riktigt spännande.

I onsdags förra veckan blev Edvin två månader, här kommer lite blandade bilder.


Undra vad han måttar mellan tummen o pekfingret, nån som har nåt förslag?


Gina e sugen på lite hångel...

...Edvin tycker att de räcker me handen till att börja med.

Passa dej för knytnäven!

Att ligga på mage e inte min favorit men jag måste ju träna nacken...

...men jag orkar inte så länge.

Soffpotatis

Mys med Lina o Pär i Helsingborg.

Mössa e inget skoj alls.

Här e STOLTA mamma o pappa!

Här rids Gina in.

Jag gillar åka bil.


Simhallsdebut. Jag har inte börjat på babysim än men det blir det så småningom. Brrr, de var dock lite för kallt i vattnet så det blev ett snabb bad på 5 minuter sen njöt jag i duschen med mamma o farmor ist.

Min poolare Jonna o hennes mamma Linda.

Jag har inte mycket hår, de e stor likhet med farfar.




Så här go o glad kan jag va!

Händerma har jag inte riktigt koll på än.



RSS 2.0